Kuchnia

sosy, pasty i wędliny do chleba

Pasta z tuńczyka z rukolą

Składniki:
250-300 g półtłustego twarogu
1 puszka tuńczyka w oleju (takiego w kawałkach)
1 średnia czerwona cebula,
4-5 gałązek zielonej pietruszki
2 duże łyżki majonezu
2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 duża łyżka sambal oelek albo 1 łyżka ostrej papryki w proszku (bo pasta ma być ostra!)
1 łyżeczka płatków chili ( z tego samego powodu, jak powyżej)
1 łyżeczka cukru, najlepiej brązowego
sól, pieprz do smaku, w zależności od smaku twarogu i tuńczyka
100-150 g ruccoli



Tuńczyka dokładnie odsączyć z oleju, na sicie lub papierowym ręczniku. Następnie umyć i wysuszyć ruccolę, najlepiej w wirówce do sałaty, ponieważ na liściach nie może być wody!
Twaróg przełożyć do wysokiej miski, dodać odsączonego tuńczyka, wymieszać na jednolitą masę, dokładnie rozdrabniając widelcem lub mikserem.
Kiedy ładnie się połączą dodać cukier, płatki chili, sambal oelek, pieprz, sól.
Ponownie dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pietruszkę grubo posiekać i razem z majonezem i śmietaną wymieszać z pastą, tym razem już łyżką.
Listki ruccoli przekroić na pół, a jeśli są długie, to na trzy części i połączyć dokładnie z pastą, ale bardzo delikatnie, aby nie miażdżyć liści. Pastę przełożyć do miseczki, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation