Kuchnia

sosy, pasty i wędliny do chleba

Sezamowa pasta z pieczonej dyni

1 duża dynia piżmowa (ok 1 kg)

3 łyżeczki oliwy

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki soli

70 g pasty sezamowej tahiny

120 g greckiego jogurtu

2 małe ząbki czosnku

1 łyżeczka nasion białego i czarnego sezamu

1/2 łyżeczki syropu z daktyli (tudzież melasy z granatu, lub soku z cytryny)

Dynię potnij na podłużne paski, obierz ze skóry przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie potnij na małe kawałki. Umieść w misce, dodaj oliwę, cynamon, łyżeczkę soli i dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż dynię do naczynia żaroodpornego, przykryj je folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 70 minut. Wystudź.

Dynię przełóż blendera, dodaj jogurt, tahinę i czosnek. Zmiksuj wszystko na prawie gładką masę. Przełóż na talerz, skrop syropem z daktyli (tudzież melasą lub sokiem z cytryny) i posyp ziarnami sezamu. Gotowe, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation