Kuchnia

sosy, pasty i wędliny do chleba

Gupta z czerwonej fasoli
Składniki:

300g czerwonej fasoli,
1 mała cebula, drobno posiekana,
1 ząbek czosnku, posiekany,
1 łyżka kolendry, posiekanej,
1/2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka szafranu imertyjskiego (kviteli kvavili, krokosz barwierski),można zastąpić zwykłym,
szczypta mielonych goździków,
2 łyżki oleju orzechowego (nie jest to konieczne),
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól do smaku,
czerwona, mielona papryka.

Fasolę ugotować a następnie zmielić lub zmiksować na puree.
Do purree fasolowego dodać cebulę, czosnek, kolendrę, zmielone orzechy i przyprawy, a następnie posolić do smaku i posypać zmieloną papryką. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Z powstałej masy uformować niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich.
Kulki ułożyć na półmisku, polać je olejem orzechowym i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation