Kuchnia

sosy, pasty i wędliny do chleba

Pasta z wędzonego pstrąga
Składniki:
– 1 wędzony pstrąg
– 6 połówek pomidorów suszonych z oliwnej zalewy
– 2 jajka
– ½ pęczka natki pietruszki
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– czerwona słodka papryka
– sól i pieprz

Pstrąga obieramy ze skóry, głowę i płetwę ogonową ukręcamy i usuwamy. Oddzielamy mięso od szkieletu, zsuwając je widelcem. Dokładnie przeglądamy kawałki pstrąga, usuwając wszystkie ości.
Szatkujemy drobno pomidory i wrzucamy do rozdrobnionego palcami rybiego mięsa. Ścieramy na wiórki ugotowane na twardo i wystudzone jajka, dosypujemy wymyte i poszatkowane listki pietruszki. Dodajemy przyprawy, jogurt, majonez i wszystko łączymy.
Odstawiamy na pół godziny. Przechowujemy do dwóch dni w lodówce pod przykryciem. Gdy pasta przyschnie, można ją uzupełnić łyżeczką jogurtu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation