Kuchnia

sosy, pasty i wędliny do chleba

Hummus z bobu
Hummus z bobu
500 g bobu
6 łyżek sezamu
łyżka oleju
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
sól
pieprz
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, przestudzić i obrać.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Przesypać je do blendera i włączyć urządzenie.
Blendować metodą pulsacyjną, co jakiś czas zgarniając sezam ze ścianek.
Na koniec dodać łyżkę oleju i blendować jeszcze chwilę razem, dopóki składniki się nie połączą. Powinna powstać gładka, lśniąca sezamowa pasta.
Do blendera dodać obrany bób, roztarty z solą na papkę czosnek i sok z cytryny.
Zmiksować składniki na gładką pastę. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation