Kuchnia

sosy, pasty i wędliny do chleba

Schab pieczony w niskiej temperaturze

Składniki:
ok. 1,5 kg schabu bez kości
Marynata:
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli morskiej
1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego
1 łyżka czarnego pieprzu czarnego
1 litr wody
oraz
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki majeranku
Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy granulowany czosnek, paprykę wędzoną, pieprz czarny i pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 5 dni. U mnie od niedzieli do piątku leżał w marynacie, co mniej więcej 36 godzin obracamy schab. Po 5 dniach wylałam marynatę, posmarowałam schab olejem za pomocą silikonowego pędzelka i obsypałam majerankiem.. Schab umieszczamy w tym samym naczyniu żaroodpornym, w którym się marynował lub układamy schab na blaszce. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 100º C przez 120 minut. Mięsa nie obracamy podczas pieczenia, ani nie polewamy. Po 2 godzinach piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso do wystudzenia. Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika. Na drugi dzień schab wraz z naczyniem, w którym się piekł przekładamy do lodówki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation