Kuchnia

Ricotta

Lasagne rolls z pieczarkami i serem ricotta - MniamMniam.pl


12 płatów lasagne
1/2 kg pieczarek
25 dkg sera ricotta
średnia cebula
4 ząbki czosnku
2 białka
oliwa
masło
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki bulionu drobiowego
3 czubate łyżki mąki
1/4 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie dania lasagne rolls z pieczarkami i serem ricotta

Reklama

Na oliwie dusimy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy na sporym ogniu do odparowania soku z pieczarek. Lekko studzimy. Dodajemy ricottę i białka, dokładnie mieszamy. Płaty lasagne wrzucamy do gotującej się wody z odrobina oliwy. Gotujemy do czasu aż lekko zmiękną i staną się na tyle elastyczne, by móc je zwinąć. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni. Na każdy płat lasagne nakładamy farsz i zwijamy (od krótszego boku). Układamy w dobrze natłuszczonym masłem żaroodpornym naczyniu.
Mieszamy w garnku zimne mleko i mąkę (tak, by nie było grudek). Dodajemy bulion i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Jeśli sos jest zbyt mało słony, przyprawiamy pokruszona kostką bulionową. Sosem zalewamy zrolowaną lasagne, posypujemy parmezanem. Naczynie przykrywamy i pieczemy ok. 30 minut.
Pychota!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation