Kuchnia

Ricotta

Przepis: Babka z ricottą i rodzynkami - Proste i Smaczne Przepisy


250 g ricotty
100 g mąki + do obtoczenia rodzynek
50 g rodzynek
1 pomarańcza
3 jajka
100 g brązowego cukru
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli i cynamonu
masło do formy
cukier puder do posypania



wykonanie: Rodzynki namaczamy w soku z pomarańczy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich mąkę, wanilie, proszek do pieczenia oraz 2 szczypty cynamonu i szczyptę soli. Ubijamy. Dodajemy ricottę, 2 łyżki soku pomarańczowego i śmietanę. Ponownie ubijamy. Rodzynki odsączamy i obtaczamy w mące. Foremkę smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta, a następnie wrzucamy połowę rodzynek. Na rodzynki dajemy pozostałe ciasto, na które znów wykładamy rodzynki. Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wystudzamy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation