Kuchnia

Ricotta

Przepis: Ciasto migdałowo-cytrynowe z ricottą - Proste Przepisy



Potrzebne będzie:

120 gramów miękkiego masła
200 gramów drobnego cukru
skórka otarta z dwóch cytryn
nasionka z jednej laski wanilii
4 jajka w temperaturze pokojowej (osobno żółtka i białka)
240 gramów mielonych migdałów
300 gramów ricotty
płatki migdałowe i cukier puder do posypania



W dużej misie ucieramy masło ze 165 gramami cukru. My pomagamy sobie Kitchen Aid, ale równie dobrze można to zrobić zwykłym robotem kuchennym, albo babciową metodą pałką w makutrze. Dodajemy wanilię i skórkę cytrynową, mieszamy, a potem pojedynczo dodajemy żółtka jajek, po każdym dokładnie mieszając masę. Kiedy skończymy z jajkami, dodajemy mielone migdały, znowu mieszamy i na koniec ricottę. Dokładnie mieszamy, dopóki wszystkie składniki się nie połączą.
W osobnej misie ubijamy na sztywno białka jaj, dodając stopniowo pozostały cukier, a kiedy są już ubite dodajemy je do masy serowej delikatnie mieszając.
Kiedy wszystko jest już jednorodne wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 20 cm.) i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około godzinę. Studzimy w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation