Kuchnia

Ricotta

Przepis: Sernik ziemniaczany - Proste i Smaczne Przepisy

Zdjęcie - sernik ziemniaczany - Eksperyment sobotni - blog kulinarny dla ciek... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

placek ziemniaczany

4 duże ziemniaki,
400 g sera ricotta,
300 g cukru kryształ,
200 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej,
4 łyżki masła,
4 jajka,
masło do wysmarowania i mąka do oprószenia tortownicy,
cukier puder do posypania

Stop masło i zostaw je do ostudzenia. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ciepłe obierz ze skórki i zmiksuj na gładkie purée. Mąkę wymieszaj z proszkiem i skórką cytrynową. Do ziemniaków dodaj ricottę, cukier, masło i jajka. Wymieszaj obie masy ze sobą i przełóż do nasmarowanej i oprószonej dużej tortownicy. Piecz w 180 st. C przez 40 minut. Ostudzony wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation