Kuchnia

Ricotta

Przepis: Ciasto z rabarbarem i ricottą - Proste i Smaczne Przepisy

Proporcje na foremkę ok.15×25 cm.

Składniki

cukier - 1/3 szklanki
masło - 3 łyżki, miękkie
ricotta - 1/3 szklanki
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
jajko - 1 szt
mąka pszenna - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
rabarbar - 2-3 łodygi

Sposób przygotowania

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową i ricottę, wymieszaj.

Wbij jajko, zmiksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksuj.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż w poprzek kawałki rabarbaru. Całość możesz dodatkowo posypać grubym cukrem lub płatkami migdałów.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 30 minut, do zarumienienia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation