Kuchnia

Ricotta

Przepis: Dip z pieczonej ricotty - Proste i Smaczne Przepisy


DIP Z PIECZONEJ RICOTTY

200g ricotty,
skórka i sok z 1/3 cytryny,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub innych ziół,
sól i pieprz,
oliwa


Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ricottę przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę i sok z cytryny i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Przełożyć do niewielkiego naczynia do zapiekania (ja włożyłam do klasycznego ramekinu). Skropić oliwą. Piec przez 15 minut.
Podawać ciepły jako dodatek do grissini, krakersów lub grzanek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation