Kuchnia

Ricotta

Waniliowy lekki sernik - MniamMniam.pl


Składniki na spód:
200 g ciasteczek
80 g stopionego masła

Masa serowa:
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
skórka z 1 cytryny
100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa
Bita śmietana do ozdoby
Przygotowanie dania waniliowy lekki sernik

Reklama

Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód
tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.

Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba
serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do
masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min.
Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na
całą noc. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bita śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation