Kuchnia

Ricotta

Orzechowo-dyniowa krajanka - MniamMniam.pl


Składniki na ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki brązowego cukru
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych)
3/4 szklanki płatków owsianych, u mnie mieszanka muesli
Składniki na masę serowo - dyniową:
250 serka ( u mnie ricotta)
3/4 szklanki puree z dyni- (ugotowanej wcześniej na parze, lub w garnku u grubym dnie)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skorki pomarańczowej
1 łyżka mąki ryżowej

Na wierzch:
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii


Przygotowanie dania orzechowo-dyniowa krajanka

Reklama

W misce kruszymy na kruszanke wszystkie składniki. 1 szklankę powstałych okruszków
odkładamy. Resztą okruszków wylepiamy dno formy ( u mnie okrągła 22 cm)( dno formy
uprzednio wyłożone papierem do pieczenia). Podpiekamy na lekko rumiany kolor, przez
około 15 minut w temperaturze 180ºC.

Odłożone okruszki rozsypujemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
pieczemy w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do
czasu, około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy masę serowo - dyniową.

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy około
20/25 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić.

Wszystkie składniki polewy mieszamy i rozprowadzamy po gorącym cieście. Wstawiamy do
piekarnika i pieczemy dodatkowe 5 minut. Ciasto studzimy.
Zimne ciasto posypujemy upieczonymi okruszkami.
Chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation