Kuchnia

pOtatOes/additions to meat

Zapiekane ziemniaki

Składniki :
50 g startego żółtego sera
sól, biały pieprz
20 g masła
150 g szynki gotowanej
1-2 łyżki musztardy
olej
szczypiorek
20 g mąki
0,25 mleka
3 szt. ogórka konserwowego
cebula
200 g pora
750 g ziemniaków

Ziemniaki obrać, pokroić w krążki i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. 5 minut przed końcem smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę oraz pokrojone w plasterki pory i ogórki. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Ziemniaki zalać sosem, posypać serem i zapiekać w 200 st. C, aż ser się rozpuści. Podawać posypane szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation