Kuchnia

pOtatOes/additions to meat

Ziemniaki ziołowo-czosnkowe

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju





Ziemniaki myję, obieram, płuczę i umieszczam w garnku. Następnie zalewam wodą aż do zakrycia, wsypuję łyżkę soli i gotuję pod przykryciem al dente, czyli na półtwardo. Po ugotowaniu pozostawiam ziemniaki do całkowitego ostudzenia, po czym kroję na łódeczki.
Żaroodporne naczynie wysmarowuję łyżką oleju, układam ziemniaczane łódeczki. Całość skrapiam łyżką oleju, następnie oprószam czosnkiem, tymiankiem, pieprzem ziołowym i solą.
Wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 35 minut aż ziemniaczki ładnie się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation