Kuchnia

pOtatOes/additions to meat

Placki z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem i fetą
Składniki na 10 placków:
250g ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
ok. 2 szklanki mąki

Wykonanie: Ostudzone ziemniaki ubijamy. Dodajemy jajko i szklankę mąki, zarabiamy łyżką. Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Ja formowałam ciasto w gruby wałek, odkrawałam po plasterku i rozklepywałam na blacie oprószonym mąką na cienkie placki wielkości dłoni.

Farsz składniki:
1/3 paczki mrożonego szpinaku,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
1/3 opakowania sera feta
Szpinak rozmrażamy wcześniej lub wrzucamy zamrożony na patelnię i dusimy około 8 minut pod przykryciem. Odparowujemy. Dodajemy starty czosnek, sól i pieprz. Fetę kroimy w drobną kosteczkę. Na każdy placek nakładamy po łyżce szpinaku i kilka kosteczek sera. Przykrywamy drugim plackiem i zlepiamy. Smażymy na oleju aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation