Kuchnia

pOtatOes/additions to meat

Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje:

0,5kg ziemniaków

kilka łyżek mąki ziemniaczanej (w proporcjach 4:1 - 4 części ziemniaków, 1 mąki)

1 żółtko

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

bułka tarta

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żółtko, przyprawy i mąkę ziemniaczaną (postępujemy tak samo jak przy robieniu klusek śląskich). Masa nie powinna być ani zbyt klejąca, ani zbyt sucha. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju lub we frytkownicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation