Kuchnia

pOtatOes/additions to meat

kuleczki ziemniaczane

Składniki: ok 1,2 kg ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 2,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki rozmarynu, pieprz.... Bułka tarta, mąka i 3 jajka do panierki. 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (2,5 łyżeczki soli). Gdy są już miękkie przecedzamy i zostawiamy, aż całkowicie ostygną. Przez maszynkę lub praskę przepuszczamy ziemniaki. 2. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i pierz, dokładnie, ale nie za długo wyrabiamy. 3. Dłonie maczamy w mące pszennej, odrywamy kawałek masy i formujemy małe kuleczki które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. 4. Kuleczki smażymy na głębokim oleju i odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation