Kuchnia

pOtatOes/additions to meat

Sos pieczarkowy
– ok. 20 dkg pieczarek
– mała cebula
– olej lub pół łyżki klarowanego masła do smażenia
– 200 ml śmietany (12-18 %), ja mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym)
– łyżeczka mąki
– ew. odrobina ciemnego sosu sojowego dla koloru
– sól, pieprz, ostra papryka
– posiekany koperek lub pietruszka

WYKONANIE
Niewielką ilość oleju lub masło rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dodać nieco sosu sojowego, dolać 3-4 łyżki wody lub rosołu, jeśli mamy. Śmietanę wymieszać porządnie z mąką. Wlać na patelnię, dodać przyprawy, posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation