Kuchnia

pOtatOes/additions to meat

Idealne frytki pieczone

Skład (1 duża blacha frytek, dla 4 osób):

4-5 dużych ziemniaków,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka soli,
4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
3 łyżeczki suszonej bazylii,
3 łyżeczki suszonej słodkiej papryki,
szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Ziemniaki dobrze umyć (nie obierać). Pokroić każdy ziemniak na paski o grubości ok. 1cm, następnie każdy pasek na około 0,5 cm frytki.

Wrzucić ziemniaki do dużej miski, dodać olej i przyprawy, dobrze wymieszać. Ziemniaki powinny być równomiernie obtoczone w przyprawach, jeśli przypraw będzie za mało to dodać więcej ziół i papryki. Jeśli chodzi o sól to można dosolić po pieczeniu.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ziemniaki i wyrównać by równomiernie się upiekły.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230st C, piec ok. 20 minut, sprawdzając do kilka minut czy ziemniaki się nie przypalają, jeśli tak się stanie to zmniejszych temperaturę.

Upieczone ziemniaki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Świetnie smakują z najlepszym sosem czosnkowym domowej roboty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation