Kuchnia

pOtatOes/additions to meat

Ziemniaki w marynacie jogurtowej

Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki na dno naczynia do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- świeży rozmaryn

Przygotowanie: Ziemniaki obieram (można je porządnie umyć szczoteczką) i kroję podłużnie na 4 części. Mieszam marynatę: jogurt, olej, mieloną paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. Mieszankę wykładam na ziemniaki i dokładnie wszystko mieszam, by każdy kawałek był pokryty przyprawami. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam ziemniaki, dodaję kawałki rozmarynu. Piekę ok. godziny w temperaturze 210-220 stopni C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation