Kuchnia

pOtatOes/additions to meat

Pieczone ziemniaki z charakterem.

Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków
4 łyżki oleju słonecznikowego
Przyprawy: suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, soli morskiej prowansalskiej oraz ognistej mieszanki na bazie chili.

Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć i pogroić w szóstki. Przełożyć na kuchenną ścierkę, przykryć drugą i dokładnie wytrzeć.
2. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką oleju. Wrzucić osuszone ziemniaki, dodać pozostały olej i własną kompozycję przypraw.
3. Wymieszać dokładnie. Chodzi o to, by wszystkie ziemniaki pokryły się cienką warstwą oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C na funkcję góra, dół, termoobieg i piec ok. 50 minut.
4. Ziemniaki podajemy tak, jak w Bułgarii podaje się frytki – posypane drobno startą fetą.


RADA: Nie ma potrzeby mieszania, bo w ten sposób niszczy się delikatna, chrupiąca warstwa. Po upieczeniu sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są miękkie i złociste. Jeśli nie, można przedłużyć nieco czas pieczenia. Po wyjęciu należy je zostawić na kilka minut, żeby nieco odpoczęły. To ważne, dzięki temu będą się delikatnie odklejać od naczynia, w kórym były pieczone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation