Kuchnia

Przepisy

Placki owsiane z cynamonem

Składniki:
na 1 porcję /6-8 placuszków/

1 średnie jabłko
1 jajo
2 łyżki płatków owsianych u mnie Kupiec
2 łyżki otrębów owsianych u mnie Kupiec
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek roztopionego masła

ulubione dodatki:
miód
owoce
dżem, marmolada
cukier puder itp.


Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Do miski przekładam wszystkie suche składniki i dokładnie ze sobą mieszam, dodaję do nich jajo, starte jabłko oraz roztopione i ostudzone masło, ponownie mieszam.
Całość zostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut, aby płatki i otręby napęczniały.
Jeżeli ciasto finalnie wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej roztopionego masła.

Rozgrzewam patelnię, najlepiej teflonową, umożliwiająca smażenie beztłuszczowe i łyżką nakładam małe porcje ciasta.
Smażę placki z każdej strony na złocisto, podaję na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Placki odnajdą się także jako przekąska na zimno, np. na drugie śniadanie z jogurtem naturalnym czy szklanką mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation