Kuchnia

Przepisy

Ciasto żurawinowe z lukrem

Składniki:

12 łyżek miękkiego masła
1/3 szklanki drobnego, brązowego cukru
3 szklanki mrożonej lub świeżej żurawiny
2 1/2 szklanki mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka soli
1 1/2 szklanki białego cukru
3 jajka
3/4 szklanki maślanki
sok i skórka starta z dwóch cytryn

Na lukier:

10 łyżek cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.

Dno formy (najlepiej formy do babki, z dziurą pośrodku) smarujemy masłem, wsypujemy brązowy cukier, wrzucamy na niego owoce.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Biały cukier mieszamy osobno palcami ze skórką cytrynową. Miksujemy masło z cukrem około 2-3 minut, aż masa stanie się biała i puszysta. Po kolei dodajemy do niej jajka, wciąż miksując.

Maślankę mieszamy z dwiema łyżkami soku z cytryny.

Miksując ciasto na wolnych obrotach dodajemy po trochu mąki, maślanki, mąki i znowu maślanki, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto układamy w formie na owocach.

Pieczemy 50-55 minut. 15 minut studzimy na kratce. Przykrywamy talerzem i odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy formę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

W małej miseczce mieszamy dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny. Ostudzone ciasto żurawinowe smarujemy lukrem przynajmniej na 20 minut przed podaniem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation