Kuchnia

Przepisy

♠♠Salceson - ciasto z butelki♠♠

200 g herbatników
250 g margaryny
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
80 g ciemnego kakao
7 łyżeczek żelatyny
rodzynki (opcjonalnie)

Ponadto:
1 pusta butelka o pojemności 1,5 l o gładkiej powierzchni.
Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą (tylko tyle wody aby pokryć żelatynę).
Margarynę rozpuścić w rondelku. Do margaryny dodaj cukier, mleko i kakao, wymieszać i zagotować.
Dodać namoczoną żelatynę i miesząc aż do jej rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać do płynnej kakaowej masy. Można również dodać rodzynki lub inne bakalie.
W butelce odciąć górę około 3 cm od korka i napełnić ją masą kakaowo-ciasteczkową.
Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc) w pozycji pionowej.
Aby wyjąć ciasto należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno się gładko wysunąć.
Kroić na plastry, przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation