Kuchnia

Przepisy

Racuchy z bananami i jabłkami


Składniki

2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 jajko
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania

Wykonanie

Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut..
W dużej misie umieść mąkę, cukier waniliowy, jajko i cynamon, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem).
Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Banana pokrój w plastry, jabłko podziel na ćwiartki, a następnie każdy kawałek pokrój w plasterki (ewentualnie możesz zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach).
Dodaj owoce do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
Smaż racuszki na rozgrzanym oleju.
Gotowe placuszki osusz na papierowym ręczniku, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation