Kuchnia

Przepisy

Składniki na 12 dużych sztuk:

200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru do wypieków
60 g kakao
135 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
80 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
125 ml mleka

Dodatkowo:

200 g truskawek, odszypułkowanych, podzielonych na ćwiartki
50 g posiekanej gorzkiej czekolady lub chocolate chips, do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao - wymieszać, przesiać, odłożyć.

Do naczynia wbić jajka, dodać cukier, wanilię, jogurt, mleko i olej. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto. Do każdej babeczki wcisnąć pokrojone truskawki, następnie wszystkie posypać posiekaną czekoladą lub chocolate chips.

Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu (jesli to możliwe) przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation