Kuchnia

Przepisy

Składniki

margaryna, 1,5 kostki
cukier, 1,5 szkl
woda, 6 łyżek
kakao, 4 łyżki
mąka, 1,5 szkl
Jaja, 4 szt
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.

Po wystygnięciu dodać dodać 4 żółtka. Wymieszać. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki.

Do reszty masy dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotować z pozostałych białek sztywno ubitą pianę i dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką (nie miksujemy).

Wlewamy masę do wysmarowanej i obsypanej bułką lub kaszą manną formy i pieczemy w temp. 160 - 180 stopni przez ok. 40 - 50 min.

Ciepłe ciasto wyciągamy z formy na deskę i dekorujemy tą częścią masy, którą odlaliśmy do szklanki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation