Kuchnia

Przepisy

Kotlety jajeczne

Składniki:
na ok. 12 sztuk

10 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
szczypta chili i majeranku do smaku
+ dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów
+ olej do smażenia

Jajka gotuję na twardo, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Następnie obieram je i bardzo drobno siekam, albo dokładnie rozgniatam widelcem. (Zdradzę Wam mój sposób ❤ ja posiekałam jajka na mniejsze kawałki, przełożyłam do miski i potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków ✌). Do tak przygotowanych jaj wbijam surowe jajka, dodaję posiekaną zieleninę, przyprawy do smaku oraz bułkę tartą. Całość dokładnie ze sobą mieszam, masa powinna być spójna. W dłoniach formuję niezbyt duże kulki (trochę większe jak orzech włoski), spłaszczam i obtaczam w bułce tartej. Kotleciki smażę z obydwu stron na złocisto, przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podaję z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation