DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Placki ziemniaczane

Składniki

Podane proporcje powinny pozwolić na upieczenie ok. 16 średniej wielkości placków.

Placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia

Wykonanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli wolisz drobniejsze kawałki ziemniaków to możesz użyć drobnej tarki – grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków. Jeżeli przygotowujesz niezbyt dużą ilość masy (np. z 1kg ziemniaków), warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.

Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.

Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.

Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W skali od 1 do 10 polecam smażyć placki ziemniaczane na 7 stopniu mocy kuchenki. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy że możesz zaczynać smażenie swoich placków.

Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodaktów.

Porady, tricki – usmaż perfekcyjne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane najlepiej smażyć na patelni o grubym dnie, która zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i utrzymanie wysokiej temperatury.
Jeżeli placki rozpadają się w trakcie smażenia i przewracania na drugą stronę, może to oznaczać, że ciasto ma za dużo płynu i w takim wypadku warto dodać odrobinę mąki. Możliwe jest również niewystarczające wysmażenie placka na pierwszej stronie.
Placki przypalone z wierzchu i surowe w środku – zmniejsz temperaturę aby smażyć dłużej, dzięki temu temperatura wniknie na odpowiednio długo do środka LUB smażysz zbyt grube placki i środek nie dochodzi przez grube ciasto.
Tak jak wspomniałem w przepisie – chrupiące placki uzyskasz dzięki ziemniakom startym na tarce o grubych oczkach, a także dzięki smażeniu w idealnej temperaturze – wysokiej, ale nie za wysokiej ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation