Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Składniki na 4 bułki:

40 gram łupin babki jajowatej
3 jajka
200 gram serka naturalnego śmietankowego (używam Twój Smak – Piątnica)
10 g miękkiego smalcu lub masła klarowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
opcjonalnie słonecznik, pestki dyni itp.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mokrymi dłońmi uformować 4 płaskie bułki.

Piec w piekarniku (termoobieg) przez 25 minut minut w temperaturze 170 °C. Następnie przez 10-15 minut w temperaturze 150 °C.

Dla uzyskania lepszego BTW gotowych kanapek serwować z masłem, smalcem i innymi tłustymi dodatkami 😉

Smacznego! 🙂



BTW całości: 818 kcal, B – 35g, T – 72g, W – 9g. Uzyskując 4 bułki na 1 sztukę wychodzi: B – 9g, T – 18g, W – 2,25g.



Bułki białkowe
OTO PRZEPIS:

- 100 g kokos
- 100 g mąka
- 500 g białka
- szczypta soli

Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym.

Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć.
Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem.

W 100g produktu:
B: 8,6 T:8,9 W: 15,7

Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5







Bułki białkowe

1 kg białek z jaj
20 dkg mąki
10 dkg sezamu lub ziarno słonecznika ,siemie lniane,wiórki kokosowe ( zrumienione na suchej patelni )
szczypta soli

Sezam zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną piankę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać . Blachy piekarnicze wysmarować smalcem. Piankę kładziemy łyżką tak , by powstała mała bułeczka - 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością - jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok 25 bułeczek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem.180oC, ok.50 min .
Część można zamrozić...na póżniej
Całość posiada B. 151,0g T. 63,5g W. 165,2
- podzielić na ilość bułeczek i wszystko jasne.
W naszym przxypadku jedna to - BTW - 6,0/2,5/6,6
1:0,2:1,1
Bułeczki zjadać z tłuszczem i innymi dodatkami , w/g uznania.

Skrót-MPWS

Od tej pory, gdy pojawi się obok nazwy potrawy skrót - MPWS(mój pomysł) , oznaczać to będzie ,że potrawa jest wyjątkowo ALKALIZUJĄCA i wyrównująca nasze ph , a to z uwagi na dużą zawartośc:
M -magnez
P -potas
W -wapń
S -sód
Temat wyjątkowo lekceważony przez oficjalna medycynę, co udowadnia dr R.O.Young .
Dlatego , osobiście nie bagatelizuję tego tematu . Nie każdy bowiem ma oddech na całą pierś oraz kondycje do biegania(mam na myśli ludzi chorych , a może i nieco leniwych na początku tego doświadczenia)
MPWS-y załatwiają ten temat - zmierzone - sprawdzone.

CHLEB - MPWS

Dzisiaj z piekarnika wyszedłbył niezły produkt - chlebkiem optymalnym prawie zwanym/prawie...? - bo praktycznie bez tłuszczu/, ale za to wyjątkowo bogaty w Magnez,Potas,Wapń i Sód.
Z dobraniem proporcji -BTW , nie ma żadnego problemu, o czym wszyscy wiedzą.
Skład:
80 dkg białek
60 dkg tłustego białego sera
10 dkg ziaren słonecznika
10 dkg ziaren dyni
5 dkg mąki gryczanej
4 dkg smalcu
2 dkg bułki tartej
50 ml oliwy z oliwek
2 dkg proszku do pieczenia

Smalcem wysmarować i posypać tartą bułką dwie foremki /keksówki/.Podprażyć ziarna i zmielić w maszynce o drobnych oczkach, zmielić ser.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.Następnie dodawać na przemian ser i mąkę z ziaren wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać oliwę -oczywiście cały czas ubijając.
Wylać masę do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika /200stC/ i piec ok godz.Pozostawić do wystygniecia.
Podzielić na porcje i można zamrozić -używać w/g potrzeb.
Got. potrawy 1,30 kg
10 dkg B.25,0 T.22,6 W.7,0
1:0,9:0,3
M.89,4 mg
P.382,7 mg
W.61,7 mg
S.154,1 mg
Jak z powyższego wynika , jest to chlebek wysokobiałkowy i niskotłuszczowy-nieodzowne więc masełko/dużo/
Z powyższych proporcji można uzyskać świetny produkt -czytaj super chleb dla chorych na osteoporozę.
Wystarczy dodać wraz z mąką , ugotowane, wysuszone i zmielone na pył skorupki jaj kurzych - zjadać z dodatkiem papryki.

Keto buła ;)

100g mąki migdałowej
5 łyżek babki jajowatej
3 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
1 łyżeczka soli
250 ml wrzątku
Wszystki składniki zamieszać. Wyrobić ciasto. Podzielić na 4 i piec w 175 stopniach przez jakieś 40 minut ;)
Niebo w gębie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation