DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Imprezowe serowe paluchy - Po Prostu Pycha

Składniki:

25 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
80 ml oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
1 łyżka posiekanych czarnych oliwek Stovit
roztrzepane jajko do smarowania

Dodatkowo:

3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
4 łyżki kukurydzy
100 g startej mozzarelli

Imprezowe serowe paluchy przepis
Krok 1

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, wodę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Dodajemy także bardzo drobno pokrojone oliwki, posiekanego oregano. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Imprezowe serowe paluchy przygotowanie
Krok 2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na połowie każdego prostokąta smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy kukurydzę, oliwki i posypujemy większośćią startego sera.
Imprezowe serowe paluchy ciasto
Krok 3

Farsz nakrywamy pozostałym ciastem. Nacinamy w równych odstępach. Każdy długi paluch obkręcamy dwa razy.
Imprezowe serowe paluchy
Krok 4

Nasze paluchy układamy w równych odstępach na foremce do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation