Kuchnia

VEGE

Przepis na pieczone boczniaki - prawie jak kotlety schabowe - MniamMniam.com

Składniki na pieczone boczniaki - prawie jak kotlety schabowe
1/2 kg boczniaków
2 jajka
2/3 szklanki tartej bułki
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mleka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
olej w spray'u do spryskania

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Z boczniaków odkrój grube i twarde końce nóżek (jeśli takie są).
Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko, wymieszaj na jednolitą masę. Mąkę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, wysyp na talerz.
Boczniaki panieruj w mące, następnie w jajku z mlekiem, na koniec obtocz w tartej bułce.
Ułóż je blasze wysmarowanej olejem (lub, jeśli chcesz mieć łatwiejsze zmywanie - na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Spryskaj olejem z dwóch stron. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Przewróć na drugą stronę, piecz następne 15 minut, aż się ładnie zezłocą.
Podawaj tak, jak lubisz - z ziemniakami i sałatą lub jarzynką, lub w pszennej bułeczce :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation