Kuchnia
VEGE
Food Porn, Vegan Style: WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA (WEGAŃSKA)
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
2 garście suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) (40g)
500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)
1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki,2 pietruszki,1/4 selera, kilka łodyg zielonej pietruszki)
6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)
1/2 szklanki nerkowców
2 cebule
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki świeżego tymianku
1,5 L wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Najlepiej jest przygotować wywar i zamoczyć nerkowce dzień wcześniej, wywar dzięki temu bardziej się "przegryzie", a przygotowanie zupy następnego dnia, zajmie nam mniej czasu. Jednak nie jest to warunek konieczny.
2. Najpierw namaczamy nerkowce, wsypujemy je do szklanki/słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc.
3. Następnie wsypujemy suszone grzyby do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h, po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar!
4. Teraz przystępujemy do przygotowania bulionu. Obieramy warzywa i drobno je siekamy, przygotowujemy zioła i przyprawy (liście laurowe,ziele angielskie,jałowiec,rozmaryn,tymianek), pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę (można ją wcześniej opalić na ogniu), oraz kilka namoczonych grzybów, dopełniamy 1,5 L wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i używać jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok.
5. Następnie grzejemy 2 łyżki oliwy w garnku, wrzucamy do niej posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut.
6. Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy ją do kielicha blendera (wcześniej można zachować część grzybów, jeśli nie ma być to 100% zupa-krem), dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem.
7. Można podawać z makaronem, grzankami czosnkowymi lub bez niczego.
MA==