Kuchnia

VEGE

Wafle gryczane z halloumi i sosem chimichurri – Serving Dumplings

wafle gryczane

200 g mąki gryczanej
50 g zmielonych płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
2 jajka „zerówki”
50 ml jogurtu greckiego
60 g roztopionego masła
sól

chipsy z batatów

1 batat
1 łyżka oleju
sól morska

chimichurri aioli

1 wiązka kolendry, drobno posiekanej
1/2 wiązki natki pietruszki, drobno posiekanej
4 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane
1 szalotka, posiekana
2 łyżki oliwy
3 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanych czerwonych jalapenos
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz czarny

dodatkowo

200 g halloumi
200 g tofu
2 łyżki oliwy
1 awokado, pokrojone w cienkie plasterki
1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
1 czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
rukiew wodna

Przygotowanie

Batata umyć i pokroić na cieniutkie plastry, wszystkie takiej samej grubości, najlepiej używając mandoliny lub bardzo ostrego noża. Przełożyć do miski i wymieszać razem z oliwą i solą. Rozłożyć na blaszce blisko siebie i piec przez 10 minut na 160°C. Odwrócić wszystkie plasterki i piec jeszcze przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru, zależy od grubości chipsów.

Rozbić jajka do miski i ubić z solą. Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, płatki owsiane, mleko, masło oraz jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na 10 minut.
Ciasto nabierać łyżką i piec w gofrownicy na złoty kolor.

Wszystkie składniki na sos chimichurri wymieszać razem w miseczce.
Halloumi i tofu pokroić w cienkie plastry. Tofu skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzany grill posmarować oliwą i ułożyć plastry halloumi i tofu. Piec na złoty kolor.

Ciepłe wafle ułożyć na talerzach, polać sosem i przełożyć rukwią wodną, pomidorem, cebulą oraz plasterkami grillowanego halloumi i tofu. Następnie ułożyć awokado i posypać chrupiącymi chipsami. Skropić sosem i przykryć waflem gryczanym. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation