Kuchnia

VEGE

Wegańskie „nuggetsy” z ciecierzycy | Grochem o Garnek

WEGAŃSKIE NUGGETSY – SKŁADNIKI (10 SZTUK):

1 puszka ciecierzycy,
1/4 szklanki płatków owsianych lub jaglanych,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka czosnku granulowanego,
1 łyżeczka papryki w proszku,
1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
3 łyżki wrzątku,
2 łyżki płynnego oleju kokosowego,
płatki kukurydziane + ulubione zioła jako panierka.


Siemie lniane zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Ciecierzyce odsączyć, przesypać do miski i rozgnieść widelcem.
Do ciecierzycy dodać płatki owsiane oraz sos sojowy, czosnek i paprykę. Całość wymieszać, następnie dodać siemię lnianę, olej kokosowy i ponowinie wymieszać do połączenia.
Płatki kukurydziane lekko rozgnieść i wysypać na talerz, razem z ziołami (polecam majeranek lub bazylię).
Przy pomocy wilgotnych dłoni formować niewielkie nuggetsy, obtaczać w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st C. Piec 15 – 20minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć blaszkę i ostawić na kilka minut.
Nuggetsy podawać z ulubonym sosem, jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation