Kuchnia

VEGE

Burgery z batatów, fasoli i quinoa | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
BURGERY
1 batat
1 puszka czerwonej fasoli
1/3 szklanki quinoa (użyłam czerwonej ale może być zwykła)
1 gałązka rozmarynu
chili w płatkach
oliwa
CZERWONA CEBULA
1 łyżka oliwy
2 duże czerwone cebule
1 łyżka octu
2 łyżki brązowego cukru
250 ml czerwonego wina
SOS JOGURTOWO - ZIOŁOWY
250 g jogurtu (greckiego lub wegańskiego)
1 łyżeczka majonezu (wegańskiego)
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki posiekanych ziół i natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku
szczypta chili w płatkach
GUACAMOLE
1 dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z limonki
opcjonalnie - świeża kolendra
ORAZ
4 BUŁKI DO BURGERÓW
sałata
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

BURGERY
Batata umyć, pokroić na ok. 2 cm plasterki, doprawić solą, pieprzem, dodać listki rozmarynu, szczyptę płatków chili i wysmarować oliwą. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 210 stopni C przez ok. 25 - 30 minut. Po upieczeniu usunąć skórkę a miąższ włożyć do miski, rozgnieść widelcem.
Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać, odsączyć. Po dokładnym odsączeniu dodać do miski z batatami i rozgnieść widelcem.
Komosę ryżową wsypać do garnka i opłukać, odcedzić, wlać świeżą wodą w ilości 1 cm ponad poziom komosy. Dodać łyżeczkę oliwy, sól, pieprz, szczyptę płatków chili. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż wchłonie cały płyn. Dodać do miski z batatami i fasolą.
Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uformować 4 burgery. Obtoczyć w oliwie i piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez ok. 20 minut.
CZERWONA CEBULA
Cebule obrać i pokroić wzdłuż na 4 części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na plasterki. Włożyć na większą patelnię, dodać oliwę i zacząć podgrzewać cebulę.
Dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 30 - 40 minut, co chwilę mieszając. W trakcie smażenia stopniowo dolewać czerwone wino. Cebula ma się bardziej dusić, nie może się rumienić.
SOS JOGURTOWO-ZIOŁOWY
Połączyć wszystkie składniki w miseczce dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
GUACAMOLE
Awokado pokroić na 4 ćwiartki i obrać ze skórki, usunąć pestkę. Pokroić w kosteczkę, następnie włożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i sok z limonki. Rozgnieść widelcem. Można dodać kilka listków kolendry.
ZŁOŻENIE BURGERA
Podgrzane bułki przekroić na połówki, na dolnej rozsmarować guacamole, dodać sałatę, podgrzanego burgera, czerwoną cebulę. Drugą połówkę bułki posmarować grubą warstwą sosu jogurtowo-ziołowego i przykruć burgera.
WSKAZÓWKI

Burgery nie muszą być podawane w bułce, można je podać z warzywnymi dodatkami np. surówką, gotowanymi warzywami np. brokuł, kalafior lub mieszanka różnych warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation