Kuchnia

VEGE

pieczone kolety z fasoli i batatów, przepis http://cookingforemily.pl/2018/05/pieczone-kotlety-z-fasoli-i-batatow/

1 łyżka oliwy
2 cebule
2 bataty średniej wielkości
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki suszonego czosnku
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
2 puszki czerwonej fasoli
pól pęczka kolendry, posiekanej
2 jajka
sól, pieprz do smaku
DO PODANIA
guacamole ( rozgniecione avocado, sok z limonki, trochę drobno posiekanej czerwonej cebuli, troszkę rozgniecionego czosnku)
salsa z pomidorów ( 3 pomidory pokrojone w kostkę, pół czerwonej cebuli drobno posiekanej, trochę posiekanego chilli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, garść posiekanej kolendry)
INSTRUCTIONS
Cebulę posiekać.
Bataty obrać i zetrzeć ( najlepiej za pomocą spiralizera do warzyw, ale można też na tarce)
Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, przesmażyć aż się zeszkli, dodać bataty i smażyć ok 10-15 minut aż zmiękną, na koniec dodać przyprawy i dobrze wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Fasolę odsączyć i przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Do fasoli dodać przestudzone bataty, jajko i kolendrę, doprawić masę solą i pieprzem, dokładnie wymieszać ( najlepiej ręką). Odstawić do lodówki na ok godzinę,
Z masy ulepić kotlety i najlepiej jeszcze raz odstawić do lodówki na jakiś czas.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować oliwą, wyłożyć kotlety.
Piec ok 25-30 minut, przewrócić w połowie pieczenia na drugą stronę.
Podawać z guacamole i salsą z pomidora
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation