Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Jabłecznik z bezową pianką | Moje Wypieki

Składniki na kruchy spód:

450 g mąki pszennej
190 g masła, schłodzonego
45 g smalcu, schłodzonego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek

Wszystkie składniki szybko posiekać, zagnieść, następnie schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.

Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować a następnie wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, do złotego koloru.

Ponadto:

1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
3 łyżki bułki tartej
5 białek
220 g drobnego cukru do wypieków

Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Jabłka w plasterkach wymieszać z cynamonem, wyłożyć na spód podpieczonego ciasta.

Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier, powoli i łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Bezę rozsmarować na jabłkach.

Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation