Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Grzesiek - PrzyslijPrzepis.pl

SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm)

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1,5 łyżki oleju
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Beza z bakaliami i wafelkami:
6 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
4 wafelki Grześki
100 g orzechów włoskich
50 g wiórków kokosowych
100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej orzechów i wiórków kokosowych)

Masa czekoladowa:
3 szkl mleka
2 budynie czekoladowe
1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
6 żółtek
6 łyżek cukru
200 g masła
1-2 łyżki kakao
2 łyżki likieru/wódki (można pominąć)
1-2 łyżka nutelli (można pominąć)

Dodatkowo:
1-2 wafelki Grześki
garść posiekanych orzechów włoskich
3-4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

1. Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C.

2. Beza z bakaliami i wafelkami:
Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórki kokosowe i bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C.

3. Masa czekoladowa:
Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozprowadzić budyń i obie mąki, a następnie dodać żółtka. Dokładnie wymieszać, a później wylać na gotujące się mleko i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje a na wierzch zaczną wychodzić pęcherzyki powietrza. Przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, żeby dotykała wierzchu budyniu - dzięki temu nie zrobi się kożuch) Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć mikserem i ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać kakao, nutellę oraz alkohol.

4. Przełożenie:
Na spód położyć bezę, posmarować ją masą budyniową (zostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu). Na to wyłożyć biszkopt, posmarować resztą masy budyniowej i wierzch posypać pokruszonymi wafelkami, orzechami i wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation