Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Ciasto czekoladowe z żurawiną - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki

1/2 kg masła
350 g cukru
350 g mąki
6 jajek
15 g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 l mleka 3,2%
300 g suszonej żurawiny
budyń waniliowy
200 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami na jednolitą masę.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodając do masy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy najpierw jasne ciasto, później ciemne.
Na wierzch sypiemy 250 g żurawin, ciasto przykrywamy pergaminem i pieczemy 45 min w temperaturze 175°C.
Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru, łączymy z budyniem, zagotowujemy i studzimy.
Resztę masła ucieramy budyniem.
Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście.
Wierzch posypujemy startą czekoladą i pozostałą żurawiną.
Ciasto wstawiamy na min 2 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation