Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Szarlotka - BUSZUJĄCA W KUCHNI

Składniki

Ciasto:

mąka pszenna, 2 i 1/4 szklanki
miękkie masło, 190 g
proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier puder, 3/4 szklanki
żółtka, 3 sztuki
śmietana, 1 i 1/2 łyżki

Jabłka:

kwaśne jabłka, 5 dużych sztuk
sok z 1/2 cytryny
brązowy cukier, 3 łyżki
cynamon, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. 3/4 ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na blaszce (resztę schować do lodówki). Boki również pokryć ciastem. Następnie nakłuwać widelcem.
Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie wymieszać, starając się nie połamać owoców. Wyłożyć je równomiernie na cieście.
Resztę masy wyciągnąć z lodówki i cienko rozwałkować. Wycinać foremkami ciasteczka (ja użyłam foremki w kształcie motylka), następnie ułożyć na jabłkach.
Piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation