Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Rafaello na herbatnikach przepis

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm:

ok. 400 g herbatników
1 duży słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki


Masa:

800 ml mleka
200 g cukru
4 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru
150 g wiórków kokosowych
100 g białej czekolady
3 łyżki kremówki
10 łyżek likieru Malibu
200 g miękkiego masła


Dodatkowo:

50 g wiórków kokosowych


500 ml mleka łączymy z cukrem i zagotowujemy. Pozostałe 300 ml łączymy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym i roztrzepujemy do całkowitego połączenia.
Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszając zagotowujemy. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wiórki kokosowe zalewamy Malibu i dokładnie mieszamy.

W małym rondelku (lub metalowym kubku) podgrzewamy kremówkę. Kiedy zacznie się gotować zdjemujemy ją z palnika i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia.

Miękkie masło miksujemy na najwyższych obrotach miksera do czasu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Kiedy wykorzystamy cały budyń dodajemy czekoladę oraz wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia się składników. Krem dzielimy na 3 części.

Spód formy wykładamy herbatnikami i rozsmarowujemy na nich pierwszą część kremu. Na kremie delikatnie rozsmarowujemy połowę dżemu. Przykrywamy herbatnikami i ponownie rozsmarowujemy na nich krem oraz dżem. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników i rozsmarowujemy na nich ostatnią część kremu, którą posypujemy obficie kokosem.

Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z lodówki mniej więcej kwadrans przed podaniem, ponieważ ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation