Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Łatwe ciastka francuskie z kremem budyniowym i owocami - Kuchnia Agaty - najsmaczniejszy blog kulinarny!

Składniki:

ciasto francuskie - 1 opakowanie, schłodzone
jajko - 1 szt, roztrzepane
cukier - 1-2 łyżki
krem:
budyń waniliowy - 1 opakowanie
mleko - 375 ml
masło - 130 g
cukier puder - do smaku, ok. 4 łyżki
naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Przepis na przygotowanie babeczek znajdziesz w opisie obok, przy zdjęciach pokazujących ten proces „krok po kroku”.

Krem:

Podałam proporcje do zastosowania w przypadku budyniu na 0,5 litra mleka, do którego zgodnie z informacją na opakowania dodać należy 2 łyżki cukru.

Budyń przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu, dodaj jednak mniej mleka (375 ml) i o 2 łyżki więcej cukru. Najlepiej zrobić to dzień przed przygotowywaniem kremu, aby budyń zupełnie ostygł. Pozostaw go w temperaturze pokojowej.

W misce ucieraj masło również w temperaturze pokojowej z esencją waniliową. Ma być kremowe i lekkie. Gdy masło jest już ubite, stale miksując dodawaj po łyżce budyniu. Każdą kolejną porcję budyniu dodawaj dopiero, gdy poprzednia jest już dokładnie zmiksowana na gładką masę. W razie konieczności dodaj więcej cukru (na tym etapie- pudru), do smaku.

Kremem napełnij babeczki, podawaj z owocami sezonowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation