Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Przepis - Miętowy sernik przepis - Gotujmy.pl

Składniki:

12,5 dag biszkoptów
10 dag ciemnej czekolady
10 dag masła

Masa serowa

40 dag serka twarogowego
250 śmietanki kremówki
15 dag cukru pudru
łyżeczka żelatyny
50 ml likieru miętowego
mały pęczek świeżej mięty

Dekoracja

czekoladki miętowe
świeża mięta


Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć.

2. Żelatynę namocz i odstaw, by napęczniała. Podgrzej razem z 50 ml śmietanki i rozpuść. Miętę zmiksuj z likierem. Łyżkę sera odłóż, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i masą miętowo-likierową.

3. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z masą serową. Masę przełóż do tortownicy na kruchy spód i odstaw do lodówki, aby stężała.

4. Sernik wyjmij z formy, przełóż na paterę, boki obłóż miętowymi czekoladkami, smarując je cienko pozostałym serem. Całość posyp świeżymi listkami mięty, na wierzchu ułóż parę czekoladek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation