Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Tarta truskawkowo - migdałowa z sosem krówkowym:
(inspirowana przepisem z good food magazine)

Kruchy spód:
140 g mąki
100 g zimnego masła
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
1 żółtko

Nadzienie:
250 g mascarpone
150 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
140 g krówek
6 łyżek mleka
85 g posiekanych i uprażonych na suchej patelni migdałów lub płatków migdałowych
450 g truskawek

Przesianą mąkę wymieszać z migdałami i cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto (jeżeli ciasto kruszy się i nie chce się zagnieść, dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23-24 cm. Wykleić dokładnie spód i boki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 minut, aż spód zapiecze się na złoto.

Krówki i mleko przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż cukierki rozpuszczą się w mleku i powstanie gęsty sos. Odstawić do przestygnięcia.

Śmietankę kremową ubić na krem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać, dodając również połowę przestudzonego sosu krówkowego, połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki i połowę uprażonych migdałów. Nadzienie przełożyć na upieczony i ostudzony kruchy spód. Ozdobić resztą truskawek, migdałów i pozostałym sosem krówkowym. Podawać natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation