Kuchnia

Przepisy: ciasta, ciastka

Ciasto smoczy owoc | Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Wbrew nazwie nie zawiera ono w sobie pitaji (dragon fruit). Ciasto przygotowałam na wzór tego egzotycznego owocu. Biszkopt upiekłam na bazie malinowego budyniu a wnętrze kryje w sobie drogocenne nasiona chia.

Składniki

biszkopt 2 szt (25 x 40)
2 x 5 jajek
2 budynie malinowe
2 x 5 łyżek mąki
2 x 1 szkl cukru
2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
różowy barwnik

krem chia
300 ml mleka
3 łyżki nasion chia
800 g jogurtu greckiego
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy

krem różowy
1 szkl mleka w proszku
70 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
różowy barwnik

dodatkowo
zielony lukier w tubce
1 łyżeczka soku z cytryny

1. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Budyń z mąką i proszkiem przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Pod koniec dokładamy odrobinę różowego barwnika aby wzmocnić kolor. Ciasto przelewamy do dużej, prostokątnej formy i pieczemy około 2o minut w 180 stopniach.

2. W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.

3. Nasiona chia wsypujemy do odmierzonej ilości mleka. Dokładnie mieszamy aby nie przykleiły się do naczynia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce aby napęczniały. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia.

4. Jogurt ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Wlewamy powstały pudding z nasion chia. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody.

5. Kiedy napęcznieję, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.

6. Jeden biszkopt wkładamy ponownie do blaszki. Zabezpieczmy brzegi folią aluminiową aby nic nie wyciekało. Wlewamy krem chia, nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.

7. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem. Stopniowo i na przemian wlewamy mleko z cukrem i dosypujemy po łyżce mleka w proszku. Na koniec dodajemy tyle barwnika aby uzyskać kolor podobny do biszkoptu.

8. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Wygładzamy go a następnie końcówką noża delikatnie uderzamy aby powstał efekt łusek.

9. Użyłam gotowego lukru ale można oczywiście przygotować niewielką ilość samemu. Rozcieńczamy go sokiem z cytryny aby był rzadszy. Za pomocą wykałaczki nakładamy na końcówki łusek. Niecierpliwym polecam ominąć ten etap.

10. Gotowe ciasto wstawiamy ponownie do lodówki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation