Kuchnia

ciasta

Ciasto Wielkanocne
Budyniowe, czekoladowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem orzechów, przekładane biszkoptami zrobimy w trzydzieści minut.
Forma 24 cm X 24cm
30 minut czas przygotowania
20 porcji
Składniki:
• 3 szk. mleka
• 80 g budyniu czekoladowego
• 4 łyżki cukru
• 500 g mascarpone
• 400 ml śmietany 30%
• 400 g podłużnych biszkoptów
• 10 dag orzechów włoskich
• 1 mleczna czekolada
• Kilka szt. płatków migdałowych do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Połowę biszkoptów moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.
2. Dwie szklanki mleka gotujemy a do połowy szklanki mleka wsypujemy budynie oraz cukier. Następnie wlewamy do gotującego mleka, mieszając żeby nie powstały grudki. Budyń studzimy miksujemy mikserem z serkiem mascarpone, dodajemy drobno pokruszone orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy 330 ml śmietany, po ubiciu łączymy z masą budyniową mieszając delikatnie łyżką.
3. Połowę masy wylewamy na ciastka, układamy drugą warstwę ciastek i ponownie wylewamy pozostałą masę. Chwilę chłodzimy w lodówce.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do rondelka, wlewamy pozostałą śmietanę i gotujemy do chwili rozpuszczenia się czekolady.
5. Polewą smarujemy wierzch ciasta i układamy dowolnie płatki migdałowe.
6. Gotowe, chłodzimy w lodówce dwie godziny.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation