Kuchnia

ciasta

Jogurtowe bułeczki

Idealne bułeczki na drugie śniadanie do szkoły, do pracy. Bułeczki dzięki jogurtowi są delikatne, puszyste a smak rozpływa się w ustach.
11 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki na rozczyn:
• 25 g drożdży świeżych
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• ½ szk. mleka letniego
Składniki pozostałe:
• ½ kg mąki pszennej
• 250 g jogurtu naturalnego
• Szczypta soli
• 6 żółtek
• 100 g masła rozpuszczonego
• Powidła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na rozczyn mieszam razem ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję żółtka, jogurt, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję, wycinam kółka. Na każdym kółku na środku umieszczam po łyżeczce powideł i zwijam w kule, tak by dokładnie zalepić w niej powidła.
4. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation